Geurige, kleurvolle, Zuid-Afrikaanse keuken


Wie van jullie ooit iets Zuid-Afrikaans heeft gegeten, herinnert zich waarschijnlijk dat de keuken gevarieerd is en bijzonder lekker. Alhoewel biltong (gedroogd vlees) voor de Nederlander wel even wennen kan zijn en de meesten het maar vreemd vinden. Goed te vergelijken met het Nederlandse gebruik om rauwe haring te eten. Dat is hier in Zuid-Afrika haast niet uit te leggen. 


Plaatselijke ingrediënten en oosterse smaken spelen de hoofdrol en het eten is vaak kleurrijk. Als ik even mijn ogen dichtdoe, zie ik onmiddellijk het goudgeel van de “pampoenpoffers”, de groene sperziebonen fijn gekookt met aardappel en ui, maïspap met geurige tomatensaus, en niet te vergeten lekker gebraden vlees van de braai.


De traditionele braai is een slow food experience barbecue die meestal op zondag plaatsvindt, waar familie en vrienden samen zijn. Er wordt alle tijd genomen voor het bereiden van het vlees en alle bijgerechten zoals salades, maiskoekjes of aardappel ovenschotels. Maar heb je niet zoveel tijd, dan is een broodje met op het vuur gebraden worst ook goed. Als er maar een vuurtje is.


Vanaf mijn eerste dag in Zuid-Afrika, zo'n 40 jaar geleden, viel het mij op dat mensen als vanzelfsprekend met trots lang in de keuken staan om heerlijke "dissen" op tafel te zetten. De kennis en vaardigheden worden van generatie op generatie overgedragen. 

Dat geldt ook voor het gebak, de heerlijke zoete snacks en toetjes. Als je al in Zuid-Afrika bent geweest en geen koeksisters of melktaart hebt gegeten, moet je echt even terugkomen.


In de meeste huizen vind je een “spens” alias voorraadkast of tenminste een plank met geweckte groente van het seizoen. Zo wordt eten vergaard voor de rest van het jaar en heb je altijd iets in huis voor onverwachts bezoek. Gastvrijheid en samen eten gaan hier hand in hand. De populariteit van groenten wecken neemt toe omdat je dan ook iets achter de hand hebt voor als de stroom uitvalt. 

Behalve groenten wordt ook het fruit zoals abrikozen, perziken en vijgen gedroogd, geweckt of jam meegemaakt. 

Het werkte aanstekelijk en stiekem ben ik best een beetje trots op de paar potjes geweckte groenten in de “spens” en bevroren dadel snacks en “piesangbrood” in de vriezer. Ik ga niet verklappen hoe vaak ik vrienden om hulp moest vragen, maar het resultaat mag er zijn.


Voor een echt typisch Zuid-Afrikaans warme maaltijd staat bobotie, een pittige gehaktschotel, bovenaan de lijst. De combinatie van de gehakt, gedroogde perzik en de Maleise kruiden zijn een fantastische smaaksensatie. Dan natuurlijk wel zelf gemaakt en niet uit een kant-en-klaar pakje ;)


Met liefde deel ik dan ook het recept dat ik graag gebruik. Veel plezier en smakelijk eten!



Bobotie Recept

    500 gr gehakt

    1 fijngesneden ui

    125 ml rozijnen (evt)

    12,5 ml abrikozen jam

    12,5 ml blatjang

    1 snee wit brood

    3 eieren

    250 ml melk

    2 tl kerriepoeder

    1 tl borrie

    2 citroen of laurierbladeren

    beetje zout

    2 tl olie


    1. Snijd de korsten van het brood, week het brood in de melk, druk de melk eruit en meng het brood met het gehakt
    2. Meng alle bestanddelen behalve olie, melk, eieren en bladeren bij elkaar
    3. Verhit de olie in een pan, voeg het vlees erbij en bak het lichtbruin, doe het mengsel in een oven bak
    4. Klop de eieren lichtjes met de rest van de melk en giet het over het vlees. Druk de bladeren erin en bak op 180 C ongeveer 50 minuten.


    Eet er witte of gele rijst bij, worteltjes of sperziebonen.


    Lekker eet!

    Bobotie
    unsplash